OMGAAN MET WEERSTAND

Ja Maar, Nee, Geen Tijd, Ja zeggen en Nee doen, Eindeloze Discussies of het Gesprek valt Stil. Pff…. frustrerend, vermoeiend en het maakt je soms radeloos.

Herkenbaar? Maar wat gebeurd er dan precies in het gesprek dat er ineens weerstand is. Meestal is het zo dat wanneer er weerstand is, je geconfronteerd wordt met een gesprekspartner die zich onder druk gezet voelt, iets tegen zijn zin in moet doen, of zich niet gehoord, gezien of erkend voelt. En daar zit de winst.

Ik leer jou hoe je weerstand soms kan voorkomen, beinvloeden en kan ombuigen. Adhv oa. herkennen, erkennen, uitspreken en begrenzen. Maar ook welk invloed jou manier van stemgebruik & lichaamstaal heeft op de ander en hoe je hiermee kan spelen. Door dat met elkaar intensief te oefenen, ben je beter voorbereid hoe je moet omgaan met weerstanden in de echte gesprekken.

 

Tips om beter om te gaan met Weerstand

STOP MET VERDEDIGEN

Er is een verschil tussen jezelf verdedigen en kort en krachtig uitleggen.

Mensen die achter elkaar door praten, snel praten, van de hak op de tak en warrig praten, gaan herhalen, zijn vaak zichzelf aan het verdedigen. Wat ze eigenlijk willen, is dat ze begrepen worden. Vaak hebben ze allerlei aannames, stemmetjes in hun hoofd die zeggen dat de ander het niet met hen eens is, hen onaardig vindt of nooit akkoord zal gaan. Dit gedrag roept vaak extra weerstand tijdens gesprekken op.

Mijn tip is blijf rustig doorademen, let op je stemgebruik en neem je tijd. Ook al voel je je hart in sommige situaties keihard kloppen. Vertel kort en krachtig hoe jij tegenover de situatie staat. Je komt zelfverzekerder over en de kans is groter dat mensen naar je luisteren.

 TIME OUT…

Lopen de emoties op tijdens een gesprek en kom je er samen niet uit? Stel dan een time out voor. Onderbreek het gesprek respectvol, benoem wat je ziet gebeuren in het gesprek , wat er met jou nu gebeurd en stel voor om het gesprek een andere keer voort te zetten.  Dit geeft jou en je gesprekpartner even de tijd om af te koelen en rustig na te denken over wat jullie eigenlijk nu precies willen.

Soms is een korte pauze nemen tijdens een gesprek ook genoeg. Even koffie halen, je polsen even onder koude kraan doen, de benen strekken. Ieder geval letterlijk even uit de situatie gaan, uit de ruimte gaan om elkaar even de ruimte te geven. Na deze korte time-out zijn vaak de gemoederen bedaart en is de kans groter dat iedereen weer openstaat voor elkaars input.

Direct een coaching gesprek inplannen of meer informatie mbt de mogelijkheden die er zijn mbt omgaan met weerstand?

Bel of mail me.