Gesprekscoach en actrice
Heb jij ook wel eens van die gesprekken waar je achteraf van denkt, hmmm… het ging niet helemaal lekker? Of heb je binnenkort een gesprek waar je tegenop ziet? Heel menselijk, want gesprekken voeren, we doen het elke dag, maar het is soms het lastigste wat er is. Om de week geef ik een korte tip mbt het voeren van effectieve gesprekken en wie weet helpt het jou.
Vandaag de tip om wat meer NIVEA te gebruiken tijdens je gesprekken. En dan bedoel ik niet die heerlijk ruikende creme, al staat het je vrij om die te smeren wanneer je wilt natuurlijk. Nee ik bedoel Niet Invullen Voor Een Ander.
Stel, je geeft een presentatie aan een potentiele klant. Deze klant zit zonder enige verandering van gezichtsexpressie , of zonder tussendoor te reageren, jouw strak aan te kijken. “Oh jee, mijn presentatie is niet boeiend. Misschien praat ik te snel. Of heb ik het verkeerd begrepen en behandel ik de verkeerde onderwerpen. Ik heb mij er ook niet goed in verdiept. Heh chips, ze denken vast dat ik onprofessioneel ben. Ze willen mij niet.”
Zomaar wat hersenspinsels die door je hoofd kunnen schieten als je gedachten invult voor een ander. Je hoofd wordt er niet bepaald rustiger op. Laat staan dat je nog in staat bent om helder te communiceren. En meestal kloppen jouw gedachtes negen van de tien keer niet eens. Maar hoe stop je met invulgedachten?
Gedachten invullen voor een ander heb ik jarenlang volop gedaan en eerlijk is eerlijk, ik betrap mijzelf er toch nog vaak genoeg op. Vooral naar mijn kinderen toe. Toen ze klein waren vulde ik als liefdevolle moeder veel voor ze in. Simpelweg omdat ze nog niet goed konden aangeven wat ze wilden. Maar nu zijn het lieve eigenwijze pubers en wekt mijn invulneiging behoorlijk wat irritatie op. Want ik zit er vaak naast. Maar ook in andere situaties betrap ik mijzelf erop. Het is gewoon moeilijk om al die gedachtes en aannames uit te zetten. Tel daarbij op dat ik het graag voor iedereen goed wil doen en confrontaties liever uit de weg ga. Gelukkig wordt het met de jaren beter en merk ik wat het mij oplevert om meer NIVEA toe te passen.
Vul niet in voor de ander, maar zit gewoon in stilte en moedig de ander aan om meer te vertellen. Wees geïnteresseerd en stel vragen, want daardoor hoef je niet eens meer in te vullen. Je vraagt gewoon om de informatie die je anders moest raden. Veel beter toch?
Je gedachten kunnen nogal een loopje met je nemen. Ik weet ook hoe een mug opeens een gigantisch olifant kan worden. Maar weet wel dat jij jezelf tot een halt kunt roepen ergens tussen de mug en de olifant in. Hoe? Door bewust naar de feiten te kijken. Wat gebeurt er feitelijk? Wat weet je zeker?
Klinkt vast tegenstrijdig, maar is het niet. Kijk eens door de ogen van de ander naar wat jij zegt of doet. Stel dat jij de ander bent en de ander is jou. Hoe zou jij in de schoenen van een ander reageren? Vanuit de ander naar mezelf kijken helpt mij vaak om invulgedachten te relativeren.
Een voorbeeld
Laatst werd ik benaderd voor een opdracht. Super leuk en fijn dat mensen aan je denken. Maar toen ik meer ging doorvragen, voelde ik dat deze opdracht niet bij mij paste. Ik vertelde dit aan de klant en gaf haar zelfs een tip voor een partij die beter geschikt zou zijn voor deze opdracht.
In eerste instantie was ik trots dat ik naar mijzelf had geluisterd. Maar al snel kwam de twijfel. Een stemmetje in mijn hoofd begon te praten. Weet je het zeker, het is een klus voor lange tijd en misschien wil de klant nooit meer met je samenwerken. In mijn beleving bleef het ook heel lang stil. Waardoor het stemmetje in mijn hoofd nog meer aanwezig was.
Maar ineens ging ik de situatie omdraaien. Hoe mooi en professioneel het is dat ik een klant gun het beste van het beste te hebben voor zijn/haar opdracht. Ik zou het zelf ook heel fijn vinden dat de ander me doorverwijst in plaats van met tegenzin aan mijn opdracht te zitten. Dat hielp me om het stemmetje zijn mond te laten houden. En de klant was superblij dat ik zo aan het meedenken was. Win win.
Als je merkt dat je toch heel erg aan het invullen bent, en het proces van invullen wilt stoppen. Benoem het gewoon en onderbouw waarom jij denkt wat je denkt.
Bijvoorbeeld:
Soms doet een ander uitspraken die in jouw hoofd een eigen leven gaan leiden. Realiseer je in zo’n geval dat jij dingen altijd interpreteert vanuit jouw situatie. Vanuit eerdere ervaringen die je hebt, vanuit je gedachten over jezelf of vanuit bestaande gewoontes. Zoals jij je eigen referentiekader hebt, zo heeft een ander dat ook. Jij kent het referentiekader van de ander alleen niet. Dat maakt het lastig om precies te weten wat de ander bedoelt.
Wat helpt? Stel vragen. Vraag de ander waarom hij iets zegt of doet. Of wat de ander bedoelt.
Een voorbeeld
Mijn man laat zijn sokken slingeren. Mijn interpretatie is…. Hij denkt vast dat ruimt Angelique wel op. Tssss… hij ziet mij dus als opruimdienst. Ik ben toch zijn vrouw. Hij is een volwassen man? Waarom doet hij het niet zelf. Het gevolg: Zeg, ik ben je sloof niet, ruim je troep zelf op ja, ik moet ook alles hier doen in huis…. Een verbaasde en geirriteerde man achterlatend.
Beter is dus vragen stellen en aangeven wat jij wilt. Dan krijgt de ander inzicht in wat er bij jou speelt en weet hij of zij ook wat zij er eventueel aan kan doen.
Vaak vinden we van onszelf dat we iets moeten. Ik werk hier nu al 2 weken, ik zou het nu toch wel moeten kunnen? Waarom lukt het niet. Ze vinden mij vast stom. Dit komt allemaal voort uit onzekerheid. Gun jezelf je onzekerheid te accepteren en
Misschien is wel het belangrijkste in het kader van niet invullen voor een ander: wat maakt het eigenlijk uit als een ander een keer boos of teleurgesteld is? Je kunt nooit iedere persoon op aarde met elke keuze gelukkig maken. Tenminste, niet als je ook jezelf gelukkig wilt maken. Blijf vooral trouw aan jezelf en laat los dat je het voor iedereen goed moet doen.
Wil je deze tips eens oefenen of uitproberen, om je zelfverzekerder/ ontspannender te voelen tijdens het voeren van gesprekken, dan help ik je graag.
Meer weten over het voeren van gesprekken op creatieve, ervarend lerende en interactieve manier, neem dan contact met mij op.
Vrolijke groet, Angelique
Subscribe to receive freebies, news & promos directly in your inbox
Samenwerken? Neem contact op: Angelique Dorrestijn | info@gesprekstudio.nl | 06 21838378
Geef een antwoord